Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Svoje življenje si težko predstavljam brez športne aktivnosti. Zima ni ravno moj letni čas, a tek na smučeh je kljub vsemu zaznamoval moje otroštvo. Naučil me je, da moram pri nekaterih stvareh vztrajati in verjamem, da bi bila moja nadaljnja pot precej drugačna brez njega. Nato sem nadaljevala s plesom, kasneje pa s poučevanjem skupinskih vadb. Gibanje je še danes del mojega vsakdana, za kar sem zelo hvaležna.

Kaj pa v primeru bolečin?

Gibanje je v večini primerov tisti »prehranski dodatek«, ki mi pomaga telo obdržati v optimalni formi – »zdravilo«, ki pomaga odpravljati neravnovesja, zmanjševati stara in preprečevati nova bolečinska stanja. Pa ni bilo vedno tako. V svojih srednješolskih in študentskih letih, sem se spopadala z neprestano bolečino v kolenu. Praktično ni bilo jutra, ko bi se zbudila brez nje. Pregled pri zdravniku ni pokazal nič neobičajnega, rentgenska slika je bila bp, koleno pa občasno otečeno in predvsem ves čas boleče. Navadila sem se, da je bolečina del mojega vsakdana, tako kot mogoče bolečino na enak način doživljaš tudi ti. Ampak bolečine ne bi smeli jemati, kot povsem normalno. Pogostih glavobolov, konstantnih mišičnih krčev, neprestanega zatezanja npr. v križu ali vratu….. – to ni normalno. In DA, gibanje lahko poslabša ali pa izboljša vse tegobe.

Hvaležna sem, da sem se približno 15 let nazaj prvič srečala z Body tehniko™. In to je bil začetek učinkovitega reševanja moje bolečine. Body tehnika je že takrat, kot svetla zvezda med poplavo rekreativnih aktivnosti, ki so se usmerjale na hitre in instant rešitve, na organizem gledala celostno. Postavila se je ob stran jogi, ki že stoletja velja za aktivnost, ki učinkovito povezuje telo, misli in duh. In le celostna obravnava lahko pripelje do rešitve. Moja težava z bolečim kolenom je izvirala iz porušenega stopala. Z odpravljanjem vzroka, je hitro začela izginjati tudi bolečina v kolenu.

Telovadba je kot hrana. Ni vsaka primerna za vsakogar

Pri svojih več kot 20 letnih izkušnjah sem spoznala, da obstaja kar nekaj »zablod« o telovadbi. Ena je prav gotovo ta, da je vsaka telovadba dobra. Ni! Tako, kot vsaka hrana ni dobra za vsakogar. Telovadba lahko predstavlja prevelik stres za organizem – posebno če že nekaj časa ne telovadiš, trpiš za prekomerno telesno težo, obolevaš, imaš slabo odzivnost imunskega sistema ali pa si starejši.

Vaje morajo biti zmerno intenzivne, ob izvajanju je pomembno dobro počutje. Spoštuj trenutne zmožnosti telesa in ne poslušaj zgolj »glave«, ki je v takih primerih pogosto lastni sovražnik.

Začni ob vodstvu dobro usposobljenega inštruktorja, ki bo znal izbrati čim bolj naravne kretnje. Predvsem pa mora biti telovadba raznolika, redna in maksimalno prilagojena individualnim karakteristikam, starosti in zdravstvenemu stanju.

Body tehnika za odlično telo in odlično počutje brez bolečin

Body tehnika je idealen izbor, v kolikor si želiš »akcije« na varen in terapevtsko orientiran način. Bolečino uporablja kot omejitveno točko. V primeru vnetnih procesov se s subtilnimi in nežnimi kretnjami, brez trzajnih gibov in velikih obremenitev,  tkivo »zmehča«, vnetni proces pa se drenira skozi limfni obtok. Enako velja v situacijah bolečin v področju hrbtenice. Okoliški deli telesa morajo biti »mehki« in sproščeni, da se lahko zmanjša obremenitev in poveča regeneracija bolečega mesta.

Ključnega pomena za lajšanje vseh vrst bolečin je tudi dihanje, saj se z njim zmanjša blokada, ki se v telesu manifestira kot bolečina.

Želiš zmanjšati in odpraviti bolečine mišično-sklepnega telesa? Priključi se našemu programu Odlično počutje – odlično telo, kjer bomo opravili preko 30 testiranj.  Z njimi zagotovo ugotoviš kakšno je tvoje dihanje, telesna drža, kakšno kondicijo imaš ter se preizkusiš v popolnoma pravilnih kretnjah. Prav tako odkriješ svoj šibek člen, ga z vadbo odpraviš in z vztrajnostjo in vloženim trudom zaživiš življenje brez bolečin.

Vesela bom, če se mi na programu pridružiš in hvaležna, če spodaj v komentar napišeš, s kakšnimi bolečinami se spopadaš ti. Mogoče ti lahko pomagam, zagotovo, pa vsak tvoj komentar preberem 🙂

Poletje ti pravkar ponuja novo priložnost. Ne čakaj na jesen 🙂

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja