Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Delavnica, Dogodek Komentarji: 0

Sedeči stil življenja pogosto vpliva tudi na težave medeničnega področja. Pogoste, a ne edine, so ishialgija, inkontinenca, prolaps maternice ali mehurja, težave s prostato, spolna disfunkcija, bolečine v nogah in podobno. Vzrok tem simptomom skorajda zagotovo leži v nestabilnosti medeničnega področja in motnjah v delovanju medeničnega dna. Zdravje medeničnega dna se ne more ločiti od splošnega telesnega, celo od čustvenega stanja ne. To področje dojemamo tako intimno, da o njem, v primeru težav, niti ne želimo govoriti, pogosto ga tudi zanemarjamo. Na eni strani se srečujemo z vrsto resnimi težavami, od inkontinenčnih do bolj intimnih, a na drugi je to področje zagotovo izvor (ženskega) zadovoljstva.

Funkcionalne mišice medeničnega dna predstavljajo eno izmed najpomembnejših podpornih struktur trupa. Njihova šibkost dirketno vpliva tudi na položaj in funkcijo medenice in s tem na celotno hrbtenico. Od stanja mišic medeničnega dna je odvisno delovanje pljučne diafragme ter položaj in funkcija vseh organov v medenici, zato te vabimo na delavnico, na kateri te bomo seznanili z vzroki težav medeničnega področja, kot tudi rešitvami za preveniranje, blaženje in odpravo le-teh.

Medenično dno je mnogo več kot le nadzorni organ za izločanje in uživanje v spolnosti. Predstavlja pomemben podporni steber medeničnim organom, nadzoruje kontinentnost, stabilizira trup in medenico, vpliva na telesno držo, drenira limfno in vensko cirkulacijo ter daje podporo dihanju. Njegovo pravilno delovanje najbolj ogrožajo prav pretirano sedenje, slaba telesna drža in debelost.

V PBS centru športne odličnosti že od leta 2014 uspešno izvajamo protokol vaj za zdravje medeničnega dna, s katerim na celosten način  uspešno preveniramo, blažimo težka stanja, zmanjšujemo potrebo po nošenju inkontinenčnih vložkov ter nemalokrat tudi odpravimo potrebo po operativnem posegu.

Šele ko se zavedaš pomembnosti medeničnega sistema, lahko tudi bolj celovito poskrbiš za njegovo zdravje. Stanje medenice ima pomembno vlogo v fizičnem, mentalnem, hormonalnem, čustvenem in tudi seksualnem blagostanju.  Najbolj rizična skupina so ženske, ki so že rodile, starejše in tiste, s povečano telesno maso. No, nemalo rezultatov različnih raziskav, pa na žalost kaže, da imajo težave s konstipacijami, endometriozami, kontrolo delovanja mehurja in benigne tumorje v maternici, tudi mlada dekleta ob prvi menstruaciji.

Kako prevenirati, kako pomagati? Najprej se je potrebno vprašati kakšen je vzrok za nastale težave. Največji učinek je dosežen, ko k zdravju medeničnega dna pristopiš integrirano. V sam proces ozaveščanja tega občutljivega področja, morajo biti vključene tudi mišice stopala, nog, zadnjice in hrbta, seveda ob zelo pomembni kontroli pravilnega dihanja.

Imaš težve z daljšimi in obilnejšimi menstruacijami, izostanki menstruacije, miomi, urinarno inkontinenco, prolapsom organov, konstipacijo, fekalno inkontinenco, bolečimi spolnimim odnosi, PMSom, prostato, slabšo erektilnostjo,  pogostimi bakterijskimi vnetji mehurja in urinarnega trakta, bolečinami v spodnjem delu hrbta in podobno… 

Pridruži se nam na 4-urni delavnici, na kateri se bomo najpogostejših težavah medeničnega področja lotili tako v teoriji kot praksi. Na delavnici bodo podane naslednje vsebine:

 • kratka teoretiča podlaga
 • testiranje in ocena stanja vsakega posameznika
 • medenično dno kot vez med stopali, trupom in pljučno diafragmo
 • najpogostejše težave (vzrok ter simptomatika)
 • enostavni protokoli za samopomoč ter priporočila za reševanje individualne problematike (vezano na testiranje)

PRIJAVA IN DODATNE INFORMACIJE

 • Termini 4-urne delavnice: petek, 17.4..2020 ob 17.30 (PBS KRANJ) ter  sobota, 18.4.2020 ob 9.30 (PBS PODRUŽNICA LJUBLJANA – MURGLE)
 • Za rezervacijo svojega mesta izpolni spodnjo prijavnico in izberi lokacijo predavanja

Zdravje mišic medeničnega dna

Čas: 240 min
Vaditelj: Barbara Tavčar, master body inštruktor
Kraj: PBS Center Kranj

Zdravje mišic medeničnega dna

Čas: 240 min
Vaditelj: Barbara Tavčar, master body inštruktor
Kraj: CDP Mijaks Murgle

 • Rezervacijo lahko urediš tudi direktno na recepciji PBS športnega centra Kranj ali recepciji wellness centra CDP Mijaks Murgle
 • Rezervacija je 100% potrjena ob plačilu, ki znaša 53,00 EUR
 • Članom PBS centra športne odličnosti ter wellness centra CDP Mijaks Murgle priznamo 10% popust
 • Število mest je zaradi kvalitete izvedbe omejeno

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja