Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Delavnica, Dogodek Komentarji: 0

Z zaključkom poletnih mesecev počasi nastopi jesen ter bolj očitna nihanja temperatur in sprememb vremena, kar naš imunski sistem šibi. Tudi porast različnih virusnih obolenj predstavlja grožnjo našemu imunskemu sistemu, oslabimo pa ga tudi s slabimi prehranskimi navadami, kajenjem, čustvenim nihanjem in podobno. Prav zaradi tega je pomembno, da si prisluhnemo in mu priskočimo na pomoč. Tako bomo jesen počakali bolj mirni.

Prisluhnimo sebi in okrepimo imunski sistem

Imunski sistem je kot odlično organizirana vojska, ki se z vsemi enotami bojujejo proti različnim boleznim. Ta boj je uspešen in zmaga zagotovljena le, če so enote med seboj dobro usklajene. Timus je na nek način ključ, ki odpira zmagovalna vrata, saj prav ta žleza usklajuje delovanje imunskega sistema. Slednjega sestavljajo bezgavke, limfne žile, vratnica, kostni mozeg, timus, mandeljni ter skupek imunskih celic v sluznici dihal in črevesnih celicah. Seveda se imunski sistem med vsakim izmed nas razlikuje, vzroke pa lahko iščemo v genetiki, spolu, starosti, prehrani, količini fizične aktivnosti, prekomernemu uživanju alkohola, kajenju, stresu, spancu ipd. Dobra novica je ta, da na številne izmed omenjenih dejavnikov, še kako lahko vplivamo. Ne smemo pa pozabiti, da na imunsko odpornost slabo vpliva tudi kronični stres, kar postopoma lahko vodi v resna obolenja.

Kaj lahko storimo

Da bi okrepili svojo “vojsko”, je potrebno več, kot le poskrbeti za dva kakovostna obroka v tednu ali pa vsakodnevno pojesti pest naravnih vitaminskih in mineralnih dodatkov. Potreben je razmislek, kateri vojaki v naši vojski, torej podsistemi imunskega sistema, niso v dobri pripravljenosti ter nato načrtovati, kako jih bomo sistematično pripeljali do točke, ko se lahko učinkovito borijo proti vsiljivcem. Povedano še bolj preprosto – potrebno je razmisliti, kako lahko še bolj izboljšamo trenutno kvaliteto življenja.

Ko govorimo o učinkovitem imunskem sistemu ne moremo mimo skrivnostnega limfnega sistema. Slednji odstranjuje odvečno tekočino, odpadne snovi, čisti telo vseh “nečistoč”, zato je zdrav limfni sistem še kako pomemben za dobro počutje. Vzrokov za njegovo preobremenjenost je ogromno, njegova simptomatika pa se kaže v otekanju nog in rok, napihnjenosti, utrujenosti, srbeči koži, glavobolu, depresivnem počutju in še bi lahko naštevali. A k sreči na ta sistem lahko bistveno vplivamo prav s ciljno vadbo.

Delavnica, ki bo odgovorila na vaša vprašanja

Z namenom, da vam poskušamo čim bolj približati zdrav življenjski slog, pomen pravilnega in ciljnega gibanja in podati odgovore na vaša vprašanja, organiziramo delavnico, na kateri boste dobili uvid v delovanje celotne obrambne linije našega organizma ter praktične nasvete, kako okrepiti vaš imunski sistem ter ga obdržati na visokem nivoju.

Vabimo vas na delavnico “Z močno obrambno linijo v jesen”, ki se bo:

  • v prostorih PBS športnega centra odličnosti v Kranju izvedla v petek, 25.9.2020 s pričetkom ob 17.30 uri ter
  • v prostorih CDP Mijaks (Murgle) izvedla v petek, 23.10.2020 s pričetkom ob 17.30 uri

Delavnica, v trajanju 3 šolskih ur, bo razdeljena v naslednje sklope:

  • Imunski sistem in njegova soodvisnost od drugih sistemov organizma
  • Vpliv fizične vadbe na imunski sistem v različnih starostnih obdobjih
  • Koraki do boljše imunske odzivnosti
  • Praktični “TO – GO” protokoli

Cena delavnice znaša 35,00 EUR, število prijav pa je zaradi varnostnih zdravstvenih priporočil omejeno.

DELAVNICA: Z močno obrambno linijo v jesen

Čas: 3 šolske ure
Vaditelj: Barbara Tavčar
Kraj: PBS Center Kranj

DELAVNICA: Z močno obrambno linijo v jesen

Čas: 3 šolske ure
Vaditelj: Barbara Tavčar
Kraj: Pod bukvami 9, Murgle

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja