Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Vse bolj pogosto slabo telesno držanje pri otrocih ni zgolj posledica negibanja, pomembna dejavnika sta  tudi okolica,  v kateri otroci živijo in vsa čustvena sporočila, ki jih iz nje prejmejo. 

Otrokova največja moč je v njihovih telesih. Ste opazili, da se njihova telesna drža lahko spreminja iz dneva v dan? Medtem, ko se v enem trenutku lahko držijo popolnoma vzravnano, z nasmehom na obrazu, so v drugem trenutku sključeni, s padlimi ramami in žalostnim ali jeznim izrazom na licih. Otroci s telesom pokažejo njihovo čustveno stanje, z njim absorbirajo energijo iz okolice in jo s pomočjo telesa tudi usmerjajo nazaj v okolico. Zakaj je to pomembna informacija za nas starše? Ker na enak način delujemo tudi odrasli. Zato bodite, dragi starši, naslednjič ko vas otrok vpraša ob prihodu domov iz službe kako ste, iskreni. Najprej do sebe, nato do njih. V kolikor pridete domov utrujeni, mogoče celo slabe volje ali jezni, ker vam delovnik ni minil po pričakovanjih, otroku pa rečete, da ste »v redu« ali celo »super«, mu bo vaša telesna drža na neki subtilni ravni (in verjemite, da imajo otroci ta nivo zelo razvit) govorila ravno nasprotno. Otrok jasno sporočilo prejme že z opazovanjem naše drže in čustvenih reakcij. 

Slabši odnosi otroka oropajo tudi optimalne telesne komponente. Telo je oslabljeno v kolikor v njem prevladujejo slaba, težka (negativna) čustva. Ko začutimo žalost, strah, jezo, srd,… se mišična moč zmanjša. A na drugi strani ob pozitivnih in lepih čustvih, slednja raste. Mojo trditev lahko preverite s kineziološkim testom (O-ring test).

Vsak otrok ima potencial. Ne pustimo, da ostane zaklenjen
Na žalost pa se velikokrat zgodi, da ta potencial ostane »zaklenjen«, saj se otrok prezgodaj vključi v neko aktivnost, za katero pa mogoče niti še ni prepričan ali mu je všeč ali ne. Vsak šport je ekstremen, saj obremenjuje oziroma razvija en del telesa. Spodnji del telesa bolj v primerjavi z zgornjim v kolikor se vključi v nogomet, zgornji del telesa npr. pri gimnastiki, desno stran telesa bolj kot levo npr. pri tenisu in podobno. Predno otroka vključite v zgolj eno športno aktivnost, ki v današnjem času hitro preraste meje uživanja, ampak se usmeri v tekmovalnost, ne pozabite, da  vaš otrok že v prvem razredu postane svojevrsten vrhunski športnik – v sedenju. Za tako dolgotrajno statično obremenitev mora biti telo močno in vzdržljivo. 

V vrhunski šport ne pred 10 letom in ne več kot 3x tedensko
Pri svojem delu redko naletim na šolarja z optimalno razvitim stopalom, dobrim ravnotežjem, močnim in vzdržljivim trupom, spuščenimi ramami in glavo v nevtralni poziciji telesa. Mnogi imajo že težavo s preveliko telesno težo in tudi…bolečinami. Največkrat so tudi pri njih pristone v ledvenem delu ali pa v kolenu ter kolku, kar je največkrat posledica napačne rabe stopalnih mišic. Bodimo pozorni, kako zgodaj otroka vključimo v vrhunski šport.
Še posebno to velja za športe s prisotnimi rotacijskimi kretnjami, saj to lahko negativno deluje na njihovo hrbtenico, ki je pri teh letih še v fazi razvoja in rasti. Če vaš otrok resnično pokaže interes za nek šport, če ima veliko željo po izbranem športu, mu to na nek način moramo dopustiti – ampak morajo biti njegove bazične kretnje dobro razvite. V nasprotnem lahko hitro pride do poškodbe ali telesne izčrpanosti.
Pri naporniih treningih, ki se izvajajo več kot 3x tedensko, telo potrebuje kompenzacije – več spanja, več hidracije, mentalnega in fizičnega sproščanja. Omogočite vse to vašemu otroku, da se razvije v čim bolj srečnega in zdravega posameznika. To bo vaša najboljša dediščina otroku. In ne pozabite, najbolje to storimo z zgledom!

V našem centru otrokom ponudimo alternativo – jih skozi gibanje učimo, ozaveščamo in pomagamo, da zrastejo v samozavestne in bolj zdrave odrasle. V kolikor potrebujete rešitev ciljne težave (slaba telesna drža, platfus,…) vabljeni na prvi posvet ali individualni termin.

Prijave na info@bodytehnika.si ali info@teoael.si s pripisom PRVI POSVET ali INDIVIDUALNI TERMIN.

 

 

 

 

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja