Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Tvoje telo je vrhunsko dodelan zemljevid in “skladišče” vsake, tudi tiste najmanjše izkušnje, na katero je tvoja zavest že zdavnaj pozabila.

Mnogo od nas, mogoče celo vsi, nosimo v sebi potlačena čustva. Nekateri bolj, drugi manj. Sama sem v zadnjih letih aktivnega spoznavanja sebe ugotovila, kako velik vpliv imajo čustva tudi na naše fizično telo. Strinjam se, da je poznavanje anatomije pomembno za vsakega terapevta, inštruktorja, osebnega trenerja. A dolgoročni rezultat se lahko doseže zgolj, če razumeš, kaj tiči za besedno zvezo “biti zdrav”. Razumevanje čustvenega stanja in njegovega vpliva na organizem bi moralo biti pomembno vsakemu posamezniku, ki želi preseči stare vzorce, preoblikovati telo, doseči vrhunski rezultat, se rešiti in odpraviti fizične bolečine in podobno.  Čustva so za naše fizično telo kot lepilo. In vsa ta leta, desetletja potlačena “čustvena energija” je odgovorna za nešteto težav, bolečin in neravnovesij.

Naše telo ne pozabi – nikoli.

Če sledim zgornji trditvi, da je tvoje telo kot zemljevid, potem velja, da vse poti na zemljevidu pripeljejo do neke končne točke. Koliko časa porabiš do izbranega kraja je odvisno od izbrane poti. Ta pot so kot vsi notranji in zunanji dražljaji, na katere se telo v vsakem trenutku odziva. Ne glede na to, kako se trudiš njegove odzive ignorirati, tvoje telo pozna resnico. In to resnico izraža skozi obliko tvojega telesa, počutje, način razmišljanja ter – tudi skozi bolečino. Če se boriš s kronično napetostjo v vratu, ramah, hrbtu, nogah, ali kjerkoli drugje v telesu, ti bo ta članek mogoče pomagal odkriti vzrok tvojim bolečinam.

Kaj povzroča kronično mišično napetost?

Sodoben, pretežno sedeči način življenja zagotovo vpliva na slabše počutje. Večurno sedenje za pisalno mizo s časoma povzroči bolečo reakcijo v tvojih mišicah, saj slednje za tovrstno (napačno) obremenitev niso zadosti pripravljene in vzdržljive. Vzroke seveda lahko iščeš tudi v ostalih slabih navadah, kot so pomanjkanje spanja, prekomerno jemanje zdravil, slabo prehranjevanje, vdihavanje onesnaženega zraka …..

Mišično zakrčenost lahko povzročijo tudi travmatični dogodki, ki so lahko povzročeni namerno (na primer izpostavljenost fizičnemu nasilju) ali nenamerno (na primer prometna nesreča). Ko se s temi travmatičnimi dogodki ne spoprimeš, lahko vodijo v različne oblike psiholoških težav in kasneje tudi fizičnih.

Možne posledice kronične mišične napetosti so številčne: od nihanja počutja, bolečin v sklepih, menstrualnih težav, nespečnosti, težav s kožo, glavoboli, fibromialgije do težav s prebavo, nihanjem krvnega pritiska, spolnih disfunkcij in podobno.

Kakšno vlogo ima tvoje čustveno stanje?

Vsak izmed nas se drugače odziva na zunanje in notranje dražljaje. Čeprav ni znano, da se dotično čustvo 100% “uskladišči” v točno določeno mesto tvojega telesa, še vedno obstajajo predeli organizma, kjer je tendenca za akumulacijo specifičnega čustva, večja.

V prihodnjem mojem članku bom podrobneje predstavila devet najbolj pogostih tipov mišičnih bolečin in njihovo povezavo s čustvi, tokrat pa bi želela s teboj deliti še nekaj napotkov, kako ujeta čustva najhitreje sprostiti:

  • Globoko dihanje bo stimuliralo možganski živec, imenovan nervus Vagus, kar bo pripomoglo k umiritvi (poleg globokega dihanja se lahko tudi “tapkaš” po področju prsnega koša in stranskega dela vratu, kot je prikazano na uvodni fotografiji)
  • Meditacija je odlično orodje, s katerim se učinkoviteje zavedaš sedanjega trenutka – s tem pa tudi trenutka, ko se bolečina pojavi in postaja večja
  • Nežna, kontrolirana “valna” kretnja, izvedena pod strokovnim vodstvom, bo v predel bolečine pomagala dovesti večjo količino kisika, kar bo pripomoglo k hitrejši regeneraciji

Možnosti, kako sprostiti telo vseh napetosti je ogromno.  Vsakomesečni glavoboli, nihanje pritiska, bolečine ob menstrualnem ciklusu, bolečine v sklepih in podobno ne bi smeli biti nekaj običajnega. Biti srečen in zdrav je osnovna potreba vsakega izmed nas in le s pomočjo nje lahko izkoristiš in živiš svoje potenciale. Da to lahko dosežeš, moraš razumeti, kakšno je ozadje “zdravja”. In slednjega predstavlja intimna vez med tvojim hormonskim delovanjem, kretnjo in čustvi. To je tisti zemljevi, na katerem so poti optimizirane do te mere, da so ovire na poti premagljive in minimalne.

Želiš o tem izvedeti več? Pridruži se mi na 3. javni tribuni, ki bo potekala 29.3.2018 v prostorih Osrednje knjižnice v Kranju. V kolikor pa imaš v zvezi s člankom kakšno vprašanje, ti nanj z veseljem odgovorim. Deli svoje mnenje – tudi to je način odkrivanja sebe in svojih potencialov.

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja