Avtor: Bodytehnika Kategorije: Delavnica Komentarji: 2

Začetni program pravilne tehnike teka

Da je tek privilegij, ki ni dostopen vsakomur, se začnemo zavedati, ko nas ustavijo tekaške poškodbe. Na žalost je tek ena izmed najbolj izpostavljenih rekreativnih aktivnosti glede števila poškodb. Različne študije kažejo, da se 19% do 79% tekačev poškoduje vsaj enkrat v letu.  Ob tem pa imajo 20% do 70% možnosti, da se bo ta poškodba ponovila. Večina teh poškodb je povezanih s slabo oziroma neustrezno tehniko teka, ki prenaša sile na področja telesa, ki za to niso primerna (kolena, ledveni del hrbtenice). Zato je tudi pri teku ključnega pomena pravilna tehnika, ki se jo lahko naučimo le z natančno določenimi treningi, s specifičnimi tekaškimi vajami za treniranje posameznih faz tekaškega koraka. Poleg neustrezne tehnike, so pogost vzrok tekeških poškodb tudi omejitve našega mišično-sklepnega sistema. Zaradi pomanjkanja gibanja, pretiranega sedenja, prekomerne teže, nošenja ozkih čevljev z visoko peto itd. naše telo ni pripravljeno na povečane obremenitve, ki se dogajajo med tekom ob prav vsakem tekaškem koraku.

Za učinkovit, ekonomičen tek, brez poškodb je potrebno usovjiti pravilno tehniko, telesu pa istočasno zagotoviti primeren nivo mobilnosti in stabilnosti v potrebnih sklepih in mišičnih skupinah, da bo tekač v teku užival. Zato je naš tekaški program sestavljen večplastno in je namenjen vsem tekačem in tistim, ki to nameravate še postati. Trening je kombinacija dvoranske vadbe in treningov na prostem.

Dvomesečni program vsebuje:

 1. Delavnica o tehniki teka (sobota 22.4.2017 ob 10:00) – program se začne s tekaško delavnico, kjer bodo udeleženci dobili informacije o pravilni tehniki teka, ki jo bodo kasneje trenirali na tekaških treningih. Poleg tega bo delavnica služila tudi v namen testiranja mobilnosti in stabilnosti vseh udeležencev, tako da bodo na podlagi svojih rezultatov udeleženci dobili korektivne vaje za domačo vadbo.
 2. Vadba v dvorani (60 minut) – po izvedeni delavnici se bo vadba 1x tedensko odvijala v dvorani in je namenjena krepitvi in raztezanju najbolj kritičnih mišičnih skupin za tekača.
 3. Zunanji tekaški treningi (90 minut) – drugi trening v istem tednu pa je trening na prostem, kjer bomo pozornost posvetili pravilni tehniki teka.

Cena dvomesečnega programa: 192€

 

Začetna delavnica o tehniki teka je odprtega tipa in se jo lahko udeležite tudi, če niste vključeni v program.

Cena začetne delavnice (vsebuje tudi testiranje) je 30€ za aktivne člane in 39€ za zunanje obiskovalce.

Za prijavo kliknite na spodnji gumb.

Tekaški program - Trening za tekače I.

Čas: 60 ali 90 min
Vaditelj: Žiga
Kraj: PBS Center Kranj
Pričetek: 22.4.2017 ob 10:00

2 Komentarji:

 • L.p. Imam en problem. Bila sem operirana za koleno. In Mislim, da sem si ga poškodovala pri teku. Kadar tečem ne boli koleno. Ne vem a nepravilno tečem. Hodim Sicer na vodene vadbe cross fit 2 krat do 3 krat ja teden. Rada pa bi še tekla pa ne upam. Časa Imam zelo malo zato mi je najhitreje in najboljše tek. Tudi počutim se superb. Zato si želim, da bi z nekom odtekla par Km da vidim kaj delam nepravilno. Hvala Maja

   • Žiga Miščevič
   • 29 aprila, 2019
   • Odgovori

   Maja, pozdravljena. Tek lahko povzroči bolečine in poškodbe struktur okrog kolena. Vendar glede na napisano težko rečem, ali je bil v tvojem primeru kriv tek ali kaj drugega. Lahko, da je bila poškodba posledica slabe kontrole in stabilnosti telesa. Vsekakor ob normalnem delovanju telesa in ustrezni tehniki tek ni škodljiv za kolena. Glede na to, da si imela operacijo, se moraš najprej prepričati ali mišice okrog kolena delujejo optimalno, ter da se je funkcija poškodovane noge čim bolj vrnila v stanje pred poškodbo. Prav tako je pomembno, da ni prisotne večje nesimetrije med obema nogama.
   Vsekakor bi ti priporočil testiranje in analizo tehnike teka, da ugotovimo, kako tvoje telo v tem trenutku deluje. Če se odločiš za to, je najbolje, da nas kontaktiraš preko telefona ali elektronske pošte.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja