Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Delavnica, Program Komentarji: 0

Lepo in toplo vreme je končno tu, s tem pa se je prebudilo vse več tekačev. Tisti najbolj zagreti ste celo odtekli že svoje prve tekmovalne teke. Vsako leto se nas vse več ljudi odloči za tek, a mogoče ne vemo, kako začeti ali pa kar sami začnemo teči na svojo “roko”.

Se spomniš, ko si v šoli šel na matematični test a se zanj nisi učil in zato nisi poznal vseh enačb ter postopkov? Mogoče ti je uspelo in si pisal pozitivno, vendar bi težko rekel, da si bil z dvojko zadovoljen.
Enako je s tekom, oziroma lahko je še, “boh ne daj”, huje.
Če ne poznaš optimalne tehnike teka in v treningu ne daješ pozornosti na najbolj pomembne stvari boš vedno v C-kategoriji. Lahko še vedno pretečeš tistih 10 kilometrov. Vendar se boš pri tem po nepotrebnem preveč trudil, tvoj čas ne bo najboljši, hitro pa se lahko pojavijo tudi kronične bolečine.

POZOR! Po raziskavah se povprečno v tekaški sezoni poškoduje vsak drugi tekač, približno 30% vseh poškodb pa se vsaj enkrat še ponovi.

Zakaj?

Najbolj pogosto je to posledica napačne tehnike teka, napačno zastavljenega tekaškega treninga, pomanjkanja gibljivosti ali stabilnosti in moči na določenih področjih telesa.
Tekači pogosto mislimo, da bodo kronične bolečine minile s časom in z več pretečenimi kilometri, vendar na žalost velikokrat ni tako. Tudi različnih informacij o teku je ogromno(internet je polen nasvetov: 5 načinov za odlični tek; 10 superg, ki ti olajšajo tek, itd…), vse pa niso vedno pravilne. Zato verjamem, da je težko ločiti zrno od plevela.

Bolečin in poškodb ni pametno preprosto pomesti pod preprogo, saj se bodo slej kot prej vrnile in povzročile težave pri teku ali celo pri vsakdanjih opravkih!
S primernim treningom lahko veliko teh poškodb odpravimo, marsikatero pa lahko preprečimo še preden se pojavi. Potrebna sta le ustrezen trening in tehnika teka.

Kaj smo do sedaj dosegli?

V 5 letih, odkar smo začeli s tekaško šolo, smo uspeli mnoge tekače pripraviti, da so dosegli svoje cilje. Tekačica je po nekaj letih stagniranja rezultata uspela izboljšati svoj čas na 10 kilometrov za 7 minut.
Druga tekačica je zaradi bolečin v hrbtu, ki so sevale navzdol v nogo, mislila, da ne bo nikoli več tekla, pa sedaj brez problema uživa v teku.
Letos(2018) smo uspeli tekača začetnika v 5 tednih pripraviti, da je pretekel polmaratonsko razdaljo na Istrskem maratonu. Takih in podobnih primerov je še veliko več.

Verjetno se sprašuješ: Ampak kako pridem JAZ do teh rezultatov brez bolečin? Moram več teči? Se moram pred in po teku obvezno raztegniti? Ali je pomembno, kako tečem?

Vse PRETESTIRANE in KOREKTNE informacije te čakajo v BODY@RUN programu. Tehnike in informacije programa ti služijo kot orodje za doseganje odličnih in nebolečih ciljev v teku.

Kaj vse dobiš v BODY@RUN programu?

 1. Uvodno delavnico o tehniki teka – Prvi del delavnice je teoretičen in je oblikovan tako, da dobiš informacije o osnovah učinkovite tehnike teka. Drug del delavnice pa je povsem praktičen, saj je namenjen osnovnemu testiranju tvojega telesa, tako da dobimo informacije o tvojem začetnem stanju telesa.
 2. Uvodno testiranje telesa –kot že omenjeno, bomo na delavnici opravili uvodno testiranje, kjer bomo testirali tvojo gibljivost, stabilnost in moč s posebno izbranimi testi, ki so namenjeni specifično tekačem
 3. Program korektivnih vaj – na podlagi rezultatov testiranja, dobiš individualiziran program korektivnih vaj za domači trening, ki jih lahko uporabiš kot ogrevanje pred tekom
 4. Individualni ali Polindividualni trening v dvorani 1x/teden – v tem treningu se še bolj poglobljeno posvetimo tvojim posebnostim in deficitom, tako da povečamo gibljivost, moč, stabilnost, vzdržljivost in kontrolo v tistih delih telesa, ki jih tvoje telo glede na testiranje najbolj potrebuje. S tem telo pripravimo za bolj optimalno gibanje v teku in boljši tekaški korak.
 5. Skupinski tekaški trening zunaj 1x/teden – V teh treningih ne bomo izvajali dolgih tekov, saj to lahko vsak stori sam doma, zato se bomo posvetili tistim aspektom teka, ki jih težko treniraš sam. Tekaški treningi bodo v glavnem usmerjeni v izboljšanje tehnike teka, kasneje pa tudi v izboljšanje drugih komponent telesne pripravljenosti (hitrosti, agilnosti, elastičnosti…).
 6. Video analiza teka – v treningu bomo izvajali redne videlo analize teka, zato da dobiš občutek o svoji tehniki teka in da vidiš, kje potrebuješ največ treninga

Komu je ta program namenjen?

 • vsem tekačem, ki želijo izboljšati svojo tehniko teka
 • vsem tekačem, ki želijo izboljšati rezultat
 • vsem tekačem, ki si želijo znebiti poškodb povezanih s tekom
 • vsem tekačem, ki želijo v skupinskem duhu pod budnim očesom usposobljenega trenerja uživati v tekaških treningih
 • Si discipliniran in odločen. Zavezan si porabiti čas za učenje tehnik odličnega in kvalitetnega teka in se zavedaš, da moraš par ur na teden investirati v delo. Saj ti bo telo še dolga leta hvaležno.

Za koga ni ta program?

 • za vse, ki niso pripravljeni vložiti truda vsaj 2x tedensko za svojo tekaško pripravo
 • za vse, ki mislijo, da svoje pripravljenosti in tehnike ni mogoče izboljšati
 • za vse, ki ne marajo spodbude in motivacije skupinskega duha

DODATNE INFORMACIJE:

 • S programom začnemo 12.05.2018 z uvodno delavnico, s treningi pa začnemo takoj naslednji teden.
 • Skupinski tekaški treningi so vsak četrtek ob 18.00 po 90min (ko bo vreme še toplejše, bomo termin pomaknili na še kasneje), termini dvoranskih treningov pa so določeni individualno v dogovoru s tabo, tako da si lahko izbereš termin, ki tebi najbolj ustreza.
 • Za rezervacijo se prijavi na spodnji prijavnici.
 • Program je omejen na 8 ljudi, saj želimo doseči odlične rezultate.
 • Cena programa, vklučuje sobotno delavnico in 12 obiskov po 90min = 195€

Premikaj svoje meje z nami!

Celoten program je narejen iz 10+ letnih izkušenj na telesni vadbi. Rešili smo veliko kolen, gležnjev ter hrbtenic. Zakaj bi letos spet bilo to leto doseganja povprečnih rezultatov in potencialno spet bolečih delov telesa po razgretem teku. Naj bo vložek v vaše telo enkrat na prvo mesto kot pa “avto”. Telo bo z vami celo življenje. Avto lahko zamenjate. Kaj pa ostale dele telesa?

BODY@WORK - REZERVACIJA

Vaditelj: PBS Ekipa
Kraj: PBS športni center odličnosti, Britof 292, Kranj
Pričetek: 12.05.2018

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja