Avtor: Metka Viher Povše Kategorije: Delavnica, Dogodek, Novica Komentarji: 0

Kot starš opažate, da je vaš otrok napadalen, živčen, prenapet, nemiren, nezbran? Mogoče slabše spi, si grize nohte ali pa se spopada z bolečinami v trebuhu, glavoboli, različnimi alergijami in celo astmo? Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s področjem stresa pri otrocih so prišli do ugotovitev, da se pri otrocih v vse večji meri pojavlja sindrom živčne napetosti, sicer značilen za odrasle.

Današnji način življenja nam odraslim in otrokom onemogoča, da bi sledili svojemu naravnemu ritmu, v katerem se menjavajo aktivnosti in počitek, napetost in sprostitev, obremenitev in olajšanje. Vse to pa vodi v stresne situacije. Z brezplačno delavnico »MISP, sprostitvene tehnike za otroke« ti želimo pokazati učinkovit način, kako sebe in otroka sprostiti, izboljšati zbranost in skozi različne sprostitvene prijeme in tehnike, ki jih namenita drug drugemu, vzpodbuditi kreativnost in ustvarjalnost in stopiti korak naprej k boljšemu zdravju.

Brezplačni clubbing: MISP, sprostitvene tehnike za otroke

Čas: 60 min
Vaditelj: Metka Viher Povše, del. terapevtka, MISP mednarodna instruktorica
Kraj: PBS Center Kranj

Stres je pomemben zaviralni dejavnik osebnega razvoja in uspešnosti posameznika

Kaj pomeni sprostitev telesa v celem pomenu? Sprostitev je odsotnost tako psihične kot tudi fizične napetosti. Podobna počitku, le, da moraš za to nekaj storiti. Ko se sprosti celotno telo, dihaš počasi in globoko, telo porablja manj kisika in izloča manj ogljikovega dioksida, mišična napetost se sprosti, dihanje postane enakomernejše, srčni utrip se umiri in telo zajame občutek miru. O pomenu sprostitve in njenem vplivu na psihosomatsko zdravje se danes zelo veliko govori, saj so strokovnjaki prišli do spoznanja, da je stres vse pogostejši krivec in uničevalec tvojega zdravja. Zelo zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je vse pogosteje prisoten že pri otrocih – stres je namreč pomemben zaviralni dejavnik osebnega razvoja in tvoje uspešnosti kot posameznika.

Kot zanimivost: študija iz leta 2012 je pokazala, da stresorji, ki jih doživljaš kot starš lahko vplivajo tudi na otroka. Otroci imajo sicer naravno sposobnost sproščanja z igro, vendar čedalje več otrok preživi dan v zaprtih in premajhnih prostorih z omejeno možnostjo za gibanje in igro ter s tem sprostitev. Drugo nasprotje pa je, da so današnji otroci vključeni v številne interesne dejavnosti, urniki so izjemno natrpani, otroci preobremenjeni, časa za igro in tako potrebne sprostitve telesa in uma pa zmanjka. Da otroku, v tem hitrem tempu življenja, lahko pomagaš obvarovati zdravje, je pomembno, da poznaš tehnike sproščanja in se jih tudi poslužiš. Sprostitvene tehnike namreč otroke spodbujajo, da najdejo mir v sebi, tako lažje improvizirajo, so bolj ustvarjalni in kreativni ter posledično hitreje in lažje najdejo rešitve. Otroci skozi sprostitvene tehnike odkrivajo sebe, čustva, razvijajo socialne odnose in se sprostijo. Sproščen otrok je neobremenjen, kaže zanimanje za okolje, se predaja igri v celoti in se zna ukvarjati sam s seboj. Sprostitvene tehnike pa pomembno vplivajo tudi na zdravje. Raziskava strokovnjakov na eni izmed Kalifornijskih univerz, je pokazala, da se zdravje otrok, ki so bolj dovzetni za stres in zaradi njega večkrat zbolijo, pomembno izboljša, če se naučijo tehnik sproščanja in ga znajo obvladovati. Torej so tehnike obvladovanja stresa zelo pomembne že za vrtčevske otroke. Manj stresa, manj bolezni. Za šolske otroke pa je pomembno dejstvo, da sprostitev izboljša učne sposobnosti, saj se s tem znebijo nepotrebnih misli in skrbi.

Stres – motivator ali demotivator?

Kaj pravzaprav je stres? Besedo stres v vsakdanjem življenju uporabiš ob preobremenjenosti in ko se soočaš s kopico različnih zahtev. Lahko je tvoj motivator, ki je ključen za preživetje. Takrat se v telesu sproži mehanizem »beg ali boj«, ki ti pove, kdaj in koliko se odzvati na nevarnost. Stres pravzaprav povzroči niz biokemičnih sprememb v telesu. Povišajo se stresni hormoni, med njimi ti je zagotovo poznan kortizol, za seboj pa pustijo cel niz reakcij. Kot sem že zgoraj omenila je kratkotrajno povišanje stresnega hormona kortizola koristno, saj ti omogoča boljšo storilnost, pozornost, reflekse, poveča energijo in ti lahko tako v ključnih trenutkih pomaga in te reši, a kadar traja stanje povišanega nivoja kortizola predolgo, prihaja do poškodbe dela možgan (hipotalamusa), ki je zadolžen predvsem za regulacijo hormonskega sistema. Ker telo nima časa, da bi se obnovilo in nevtraliziralo biokemične spremembe, se čedalje bolj utruja in izčrpava, kar pa vodi v utrujenost in popolno izgorelost. Kaj se dogaja v telesu, ko je pod stresom? Poviša se krvni tlak in pulz, dihanje je hitrejše, prebavni sistem se upočasni, imunska aktivnost se zmanjša, mišice postanejo napete in poveča se stanje budnosti. Besedo stres danes slišimo tako pogosto, da se pravzaprav ne zdi več nič nenavadnega. To pa ne sme pomeniti, da ga ne obravnavamo in mu ne namenimo tako zelo potrebno skrb.

Pomoč v različnih oblikah

Kako lahko torej sebi in otroku pomagaš, čim hitreje izplaviti stresni hormon iz telesa? Poleg redne telesne dejavnosti, zdrave prehrane, zaužitja dovolj tekočine (vode), gibanja na svežem zraku, pogovora in aktivnosti, je eno od zelo učinkovitih metod v boju proti stresnemu hormonu masaža.

Masaža je najbolj preprosta in najstarejša oblika zdravljenja, ki so jo v zgodovini uporabljali ljudje v vseh kulturah. Razvila se je iz najosnovnejše potrebe – da se dotikamo in da se nas kdo dotakne. Raziskave kažejo, da lahko masaža pomaga pri lajšanju stresa in njemu sorodnih težav. Med masažo se sprošča mišična napetost ter spodbuja limfni in krvni obtok. Masaža vpliva na živčni sistem, pripomore, da se možgani in čustva umirijo, da se »odklopijo misli« in se tako resnično brezskrbno predamo ugodnemu počutju. Med masažo se izloča tudi zelo pomemben hormon oksitocin, ki daje občutek varnosti, ugodja in topline. Glede na vse našteto, te zagotovo ne preseneča dejstvo, zakaj med masažo tako zelo uživajo že najmlajši otroci. Telesni stik jih namreč pomirja in daje občutek varnosti. Masaža ima na otroke tudi čustvene koristi; krepi navezovanje, spodbuja zaupanje, blaži občutek tesnobe, krepi zavedanje telesa ter spodbuja dobro počutje. Obstajajo različne masažne tehnike; sprostitveni gibi, peresni gibi, spiralna tehnika, poživljajoči gibi, umirjajoči gibi itd. Za izvajanje masaže med otroki je dovolj, če jih naučimo uporabljati roke. Otroci imajo radi dotik, božanje, trepljanje, toplino, nežnost. Otroci okolje v veliki meri dojemajo prav preko dotika; igra s peskom, gnetenje zemlje, prijemanje in trganje rastlin, božanje živali, igra z vodo… Masaža je lahko med drugim tudi eno izmed področij kjer otroci preizkusijo spretnost svojih rok.

V našem centru prepoznavamo nujnost in potrebnost sprostitve in povezovanja odraslih in otrok, zato ti bomo na brezplačnem dogodku predstavili prednost programa masaže, ki je namenjen šolam in vrtcem in kjer otrok masira otroka, prav tako pa ga enostavno prenesemo v družinsko okolje. Vabimo te, da se nam pridružiš, saj je program univerzalen, mednarodno priznan in sila enostaven za uporabo.

V današnji družbi hitrega ritma ima masaža lahko neprecenljivo vlogo pri krepitvi dobrega počutja. Obstajajo hitri in preprosti načini kako v nekaj minutah zmasirati otroka, pri tem pa so deležni vseh najbolj koristnih učinkov masaže. MISP (massage in schools programme) je mednarodno priznan in univerzalen za otroke stare od 4 do 12 let, zlahka pa se implementira tudi v domače okolje, kjer starš masira otroka in obratno. S pomočjo programa masaže za otroke, spodbujamo, da se sprošča zelo pomemben hormon oksitocin. Otroci so tako bolj umirjeni, radovedni, prijazni, manj agresivni, pozitivno naravnani, pripravljeni vzpostaviti medsebojne socialne stike, lažje se skoncentrirajo in so manj napeti. Poleg oksitocina se med masažo sprošča tudi melatonin, pomemben hormon za miselne procese. Medtem pa se kortizol in andrenalin med masažo bistveno znižata.

Brezplačen dogodek bo v prostorih PBS centra potekal v petek, 11.1.2019 s pričetkom ob 18.00 uri. Kako program zgleda v praksi, na kakšen način ga implementirati v domače okolje, kdaj in kako ga uporabiti, za koga vse je primeren… Na ta in vsa dodatna vprašanja, vam bo odgovorila Metka Viher Povše, del.terapevtka z dolgoletnimi izkušnjami ter mednarodno certificirana MISP inštruktorica.

Dogodek traja 60 minut, vabljeni da se ga udeležijo tudi otroci. Število mest je omejeno, prijave pa potekajo do zapolnitve.
Dotik ima res neverjetno moč. Uporabimo ga.

Brezplačni clubbing: MISP, sprostitvene tehnike za otroke

Čas: 60 min
Vaditelj: Metka Viher Povše, del. terapevtka, MISP mednarodna instruktorica
Kraj: PBS Center Kranj

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja