Kineziološki taping

KINEZIOLOŠKI TAPING

KINEZIOTAPING JE ENA VODILNIH METOD ZDRAVLJENJA IN PREVENTIVE, KI TEMELJI NA TELESU LASTNEM NARAVNEM PROCESU ZDRAVLJENJA

Gre za napredno tehniko lepljenja posebnih trakov, ki podpirajo mišične funkcije. Preko lepljenja teh posebnih elastičnih in lepilnih trakov sprožimo proces telesnega samozdravljenja. Učinkovitost se kaže z aktivacijo nevrološkega in cirkulacijskega sistema (kroženje telesnih tekočin). Trakovi se lepijo na ciljna mesta po različnih tehnikah katere namen je: zmanjšati bolečino (napete ali poškodovane mišice), sprostiti ali stimulirati mišico.

Metodo je razvil Japonec dr. Kenzo Kase, doktor kiropraktike, pred približno 25 leti. S kliničnimi izkušnjami je prišel do ugotovitev, da je faza okrevanja po poškodbah občutno krajša, če mišice in sklepe podpremo s trakovi.  Po njegovih ugotovitvah mnogo bolečin nastane zaradi funkcionalnih motenj mišic in tkiv v področju sklepa in njegovega neskladja.

Metodo kineziotapinga (lepljenja elastičnih lepilnih trakov) uporablja vedno več profesionalnih in rekreativnih  športnikov v različnih športnih panogah za zdravljenje in preprečevanje mišično-skeletnih poškodb. Vedno bolj se uveljavlja tudi kot uspešna metoda v rehabilitaciji travmatoloških, ortopedskih in nevroloških bolnikov.  Z delovanjem na kožo, fascijo, mišice, sklepe in na krvni in limfni obtok lahko z metodo kineziotapinga vplivamo na mišično krčenje in podpiramo sklepne strukture. Tuje študije poročajo o učinkovitosti kinesiotaping metode pri akutnih poškodbah, zmanjševanju bolečin v rami, pri hitrejši reaktivaciji, spodbujanju proprioceptivne vadbe in zmanjševanju mišičnega neravnovesja, vplivajo na zmanjšanje nadomestnih vzorcev gibanja pri otrocih s hipotonijo, ugodne učinke pa so ugotovili tudi na izboljšanju prekrvavitve pri osebah z motnjami krvnega obtoka.

Kineziotaping trak je zelo tanek. Njegova debelina se približa debelini kože. Je prozen, narejen iz bombažne in elastične tkanine. V njih ni zdravilnih učinkovin, lepilo na traku pa je hipoalergeno in zato primerno za uporabo na koži. Trakovi, katere ima oseba nalepljene na telesu, ne ovirajo pri ukvarjanju s športom, pri tuširanju, umivanju in drugih vsakdanjih opravilih.

 

Kineziotaping v našem centru izvaja Metka Viher Povše, dipl. del. ter.