Tako nežna, a tako učinkovita

Odstranimo bolečine in povrnimo ravnovesje

Za fizično in energijsko stimuliranje telesa

BOWNOVA TERAPIJA

Z BOWNOVO TERAPIJO LAJŠAMO RAZLIČNE MOTNJE, BLAŽIMO BOLEČINO TER IZBOLJŠUJEMO PSIHOFIZIČNO POČUTJE

Gre za izjemno nežno in zelo učinkovito manualno tehniko saj človeško telo obravnava kot celoto. Terapevt s specifičnim, natančnim in zelo nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje. Preko teh dražljajev se v telesu sproži proces samoregulacije. Telo prične uravnavati porušeno ravnovesje na vseh področjih – mišičnem, limfnem, hormonskem, nevrološkem in energetskem sistemu. Telo se na ta način samouravnovesi in ozdravi.

Bownova terapija je edinstvena in posebna iz dveh vidikov. Prvič zato, ker terapija naredi sistemske spremembe v telesu – telo obravnava kot celoto (vsak delček v telesu je »ogovoren« za nekaj, oziroma ima velik vpliv na delovanje drugega dela v telesu) in drugič, ker gre pri tej terapiji sočasno za fizično in energijsko stimuliranje telesa.

Terapija je zelo uspešna pri uravnovešanju že prisotnih motenj in kot preventivni ukrep. Mnogi klienti, ki pozitivne učinke Bownove terapije že poznajo, jo tudi redno uporabljajo predvsem zaradi njenih globokih sprostitvenih učinkov in zmanjšanja stresa.

THOMAS BOWEN (1916-1982)

Terapija je dobila ime po avtorju, Thomasu Bownu iz Avstralije, samouku, ki je imel sposobnost »rengentskega« vpogleda v telo. Bowen je bil izjemen terapevt. Njegove rezultate je opazila tudi avstralska vlada, ki je priznala Bownovo terapijo za obliko uradne medicine. V Avstraliji je iz leta v leto bolj popularna, priznavajo pa jo tudi mnoge zdravstvene zavarovalnice, saj se je izkazalo, da je učinkovita mnogokrat tam, kjer druge terapije odpovedo. Zaradi svoje uspešnosti se je terapija začela zelo hitro širiti po svetu; v ZDA, Kanado, na Novo Zelandijo, v Evropske države… V Sloveniji se je prvič pojavila leta 2003.

ZDRAVLJENJE Z DOTIKOM PREKO T.I. »BOWNOVIH POTEZ«

Gre za naravno obliko zdravljenja z dotikom. Kljub nežnim prijemom je dinamična in zelo učinkovita manipulacija mehkega tkiva. Telesni dotik je kratek, traja le toliko časa, da z njim terapevt izzove dražljaje na posameznih delih telesa ter v določenem zaporedju. Nato se terapevt za nekaj minut umakne, da organizmu omogoči, da se odzove na terapevtsko stimulacijo. Samouravnavanje se prične tako na telesnem kot energetskem nivoju. Bistvo terapije predstavljajo t.i. »Bownove poteze«, ki jih terapevt izvaja na specifičnih predelih na mišicah, fascijah, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj se izvede preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces spreminjanja trenutnih in starih stresnih vzorcev. Bownove poteze hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že s kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje (del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje več kot 80% vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja in premočne dražljaje.

Če naše življenje živimo pretežno skozi učinke simpatičnega živčevja – smo ves čas v »akciji«, telo ne more doseči ravnovesja, ki je potrebno za ozdravljenje. Za to mora biti aktiven »zaviralni« del ali parasimpatično živčevje. Bownova terapija sproži začasen premik prevlade iz simpatičnega na parasimpatično živčevje, s čimer ustvari priložnost za ravnovesje, naše telo to »prepozna« in začne se uravnavati.

POTEK BOWNOVE TERAPIJE

Posamezna terapija traja od 30 minut (delna) do 1 ure (celostna). To je odvisno od stanja posameznika in zapletenosti težav. Pri dojenčkih je lahko celo krajša od 30 minut.

Klient med terapijo običajno leži na masažni mizi (položaj se prilagaja na trenutno stanje klienta, lahko sede, stoje, na boku-nosečnice itd.). Terapija pri otrocih in malo večjih dojenčkih poteka med igro, zato se običajno izvaja na tleh oziroma na blazini. Pri soočanju z različnimi strahovi se lahko terapijo pri otroku izvaja tudi v starševem naročju.

Med t.i. Bownovimi potezami si sledijo kratki časovni premori, ki telesu omogočijo, da sprejme informacije in se nanje tudi odzove.

Običajno zadošča od 3-5 obiskov pri terapevtu, seveda pa je to odvisno od števila in zapletenosti težav, ali gre za akutno ali kronično in že dalj časa trajajočo težavo.

Najbolj idealno je, da si terapije sledijo v razmaku 5-7 dni. Pri nekateri zdravstvenih stanjih lahko tudi na 14 dni. To določi terapevt glede na stanje telesa.

BOWNOVO TERAPIJO LAHKO ZARADI SVOJE NEŽNOSTI IN NENASILNOSTI VARNO UPORABLJAMO PRI LJUDEH VSEH STAROSTI – OD NOVOROJENČKOV DO STAROSTNIKOV, OD NOSEČNIC DO ŠPORTNIKOV

Predvsem bo zanimala tiste, ki že dalj časa trpijo bolečine in še niso našli terapije, ki bi jim pomagala. Terapijo uporabljamo za odpravljanje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin ter kot preventivno in sprostitveno terapijo. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Terapija je uspešna pri zdravljenju in obvladovanju naslednjih težav:

 • Akutni in kronični problemi v mehkih tkivih (npr. zamrznjena rama, teniški/golferski komolec, sindrom karpalnega kanala, miofascialni sindrom, itd.)
 • Športne poškodbe, akutne in kronične
 • Bolečine po celotnem predelu hrbtenice (išias, skolioza, osteoartirtis, diskopatije…)
 • Bolečine in zmanjšana mobilnost v vratu (»heksenšus«, nihalne poškodbe, degenerativne spremembe, prekomerna mišična napetost…)
 • Težave z gležnji (zvini, artritis, zmanjšana mobilnost, bolečine)
 • Težave s koleni (bolečine, poškodbe, po operacijah)
 • Krči v mečih
 • Migrena, glavoboli – tenzijski, vratni, hormonsko in stresno pogojeni
 • Motnje v dihalnem, prebavnem, hormonskem in reproduktivnem sistemu (kot komplementarna metoda)
 • Alergije
 • Sinuzitis (vnetje sinusov, pogosti prehladi, težave z ušesi)
 • Povečana žrelnica
 • Astma (dopolnilna terapija)
 • Sindrom čeljustnega sklepa, bolečine v čeljusti in obraznih mišicah, problemi z zobmi, burzitis-škripanje z zobmi
 • Akutna in kronična utrujenost
 • Stres (fizični in emocionalni)
 • Anksioznost, depresivna stanja
 • Težave in nelagodja med nosečnostjo (slabost, bolečine v ledvenem predelu, otekanje nog), med porodom ali po porodu (boleča trtica)
 • Neravnovesje v medenici
 • Prebavne težave
 • Menstrualne težave / PMS
 • Dojenčki – krčki, polivanje, refluks, nepojasnjen jok, travmatičen porod, cerebralna paraliza (pomaga pri sproščanju mišic in vezivnega tkiva ter uravnovešanju nevrološkega sistema)
 • Otroci – čustvene stiske, trma, nemir, strahovi, hiperaktivnost, ADHD, cerebralna paraliza (komplementarna metoda, sproščanje mišic in vezivnega tkiva)
 • Kap/cerebrovaskularni insult (komplementarna metoda med rehabilitacijo)
 • Osteoartiritis (zmanjša bolečino in oteklino, poveča mobilnost, normalizira napetost v tkivih)
 • Rehabilitacija po operacijah (hitrejše in boljše okrevanje)
 • Limfni zastoj in detoksifikacija
 • Podporna terapija pri zdravljenju alkoholizma in zasvojenosti z drogami (detoksifikacija)

Z naraščajočo uporabo računalnikov videvamo vedno več klientov s problemi v ramenih, torakalni hrbtenici, prsnem košu, rokah in vratu. Pogost simptom so tudi glavoboli in problemi z očmi. Bownova terapija je pri tej novi skupini klientov zelo uspešna, poleg pa je pomembno, da klient daje več poudarka na pravilno držo med delom, izvaja sprostitvene vaje, da si vzame dolge in pogoste premore med delom in da dela v ergonomsko pravilnem delovnem okolju.

ODZIVI NA TERAPIJO SO MOŽNI IN ZAŽELJENI

Bownovi terapevti gledamo na odzive kot nekaj pozitivnega, saj nam telo na ta način sporoča, da išče novo ravnovesje in ima dovolj energije, da se uravna. Pri večini so odzivi blagi, nekateri jih sploh ne občutijo, kar pa ne pomeni, da terapija ne deluje.

Najbolj pogosti odzivi na terapijo so: trenutno poslabšanje obstoječih težav, ki lahko trajajo nekaj dni, možne so blage bolečine v mišicah, povečan občutek žeje, možno je pogostejše uriniranje in izločanje blata, povečano znojenje ali izcedek iz nosu (telo sam izbere sistem preko katerega se razstrupi), blage bolečine v mišicah, glavobol, nenaden čustven odziv, občutek globoke sproščenosti in dobrega počutja, eni so polni energije, drugi zaspani in utrujeni. Svojemu telesu moramo prisluhniti in slediti temu kar nam sporoča.

Zelo pomembna je tudi hidracija telesa – pred in po terapiji je potrebno zaužiti dovolj vode, saj se hidrirano telo bistveno boljše odzove na samo terapijo. Sledite navodilom terapevta in poskrbite, da boste zvečer pravočasno v postelji, le tako se bo vaše telo imelo čas spočiti in obnoviti.

Bownova terapija naše telo ponovno spomni kako učinkovito je lahko. Po njej se telesno in čustveno dobro počutimo. Naše telo je močnejše, manj boleče, bolj sproščeno in najpomembnejše – izboljša se naša kakovost življenja.

 

Bownovo terapijo v našem centru izvaja Metka Viher Povše, dipl.del.ter., Bownova terapevtka