Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Članek, Novica Komentarji: 0

Vem, da sem že nekaj časa nazaj pisal o tem, pa vendar mislim, da je čas, da te ponovno spomnim. Ne pozabi telovadit! Ne zapostavi svojega telesa, saj ima to lahko dolgotrajne negativne učinke.

Verjetno ni malo tistih, ki si rečejo, da 1 teden, 14 dni, 1 mesec poležavanja na dolgi rok ne bo imelo velikega vpliva. Vendar temu ni tako. Rezultati raziskav so pokazali, da že kratko obdobje močno zmanjšane količine gibanja negativno vpliva na funkcionalne sposobnosti, mišično moč in maso, telesno kompozicijo in metabolizem posameznika. To velja za mlade, še posebej pa za ljudi, ki niso več rosno mladi. V poznejših letih so te spremembe še toliko bolj trdovratne, saj so znanstveniki ugotovili, da se upočasnjeni metabolizem ne vrne v prejšnje stanje, tudi, ko se količina gibanja nazaj dvigne na prejšnjo raven. Spremembe torej ostanejo dolgotrajno. To je izjemno pomembno v primeru dolgotrajnejših poškodb, bolezni ali pa drugih situacij, ki vplivajo na zmanjšanje gibanja. En izmed takih primerov je tudi trenutna situacija, ki nam na žalost onemogoča normalno vsakodnevno življenje.

V eni raziskavi so ugotovili, da pri starejših ljudeh že 14 dni zmanjšane telesne dejavnosti (za 76% zmanjšano številov korakov v dnevu), povzroči približno 4% izgube mišične mase na nogah, 26% zmanjšano raven sinteze proteinov (kar je pomembno za ohranjanje mišične mase) in povečane vrednosti markerjev sistemske inflamacije. Ravno zaradi tega smo v tem času oblikovali spletni program, ki je namenjen vsem tistim, ki niste več v svojih mladih letih, bi pa radi ohranili moč, fleksibilnost, ravnotežje ter vitalnost. Po raziskavah se že nekje od 4. desetletja, vsekakor pa od 5. desetletja naprej naravno začnejo spremembe v obliki upadanja mišične mase in moči, kar vpliva na vse gibalne dejavnosti. Če želiš ta proces čim bolj upočasniti ali pa celo obrniti, potem je telesna dejavnost ključnega pomena. In ne, ni dovolj le hoja. Potreben je celovit pristop za izboljšanje aerobne kondicije, povečanje mišične moči, ravnotežja pa tudi fleksibilnosti in gibljivosti.

Rezultati raziskav nam govorijo, da se ne smemo prepustiti udobju. In s tem namenom pišem ta članek. Naj te opomnim, da na svoje telo nikar ne pozabi. Še posebej, če si v skupini 50+ let (ne več rosno mladi, ampak mladi po duši J), je to izjemno pomembo.

Kaj lahko storiš kar doma v dnevni sobi? Na našem Facebook profilu imamo ogromno nasvetov, ki ti odgovarjajo na to vprašanje. Če si morda med tistimi, ki ne spremljajo redno objav na našem Facebook profilu, potem naj bo ta članek poziv, da se oglasiš in nas pozdraviš tudi tam. Saj večkrat na teden objavljamo nasvete in video vsebine z idejami za vadbo, sprostitev in dobro počutje.

Upam, da se vidimo tam!

Če pa te zanima spletni program, ki je oblikovan tako, da ljudje v svojih zlatih letih ohranijo vitalnost, funkcionalne sposobnosti ter upočasnijo negativne učinke staranja, potem si več preberi na tej povezavi.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja