Avtor: Bodytehnika Kategorije: Članek Komentarji: 0

Nekateri ljudje mislijo, da biti močan pomeni nikoli občutiti bolečine. Tudi sama sem bila včasih med njimi. A življenje te kaj hitro opomni, da to nikakor ne drži. Močni ljudje so v resnici tisti, ki bolečino čutijo, še močnejši pa tisti, ki jo uspejo tudi razumeti in sprejeti. Zagotovo se tisti trenutek, ko bolečino razumemo in jo sprejmemo, tudi začne proces (o)zdravljenja.

Pri nekaterih bolečinskih stanjih zaradi same dolgotrajne in kompleksne diagnostike traja dlje, predno ugotovimo s kakšno boleznijo se spopadamo. In tudi ko je diagnoza postavljena, se lahko zgodi, da nekaterih simptomov ne bomo nikoli popolnoma odpravili. Ena izmed takšnih diagnoz je tudi fibromialgija – bolezensko stanje, pri katerem boli »vse«.

Kaj je fibromialgija?

Fibromilagija pomeni mišično-kostno bolečino, pri kateri je vzrok na žalost še vedno nepoznan. Nekaj malega nam pove že sam naziv: fybro – vezivno tkivo, myo – mišica ter algia – bolečina. Največkrat jo prizadeti opisujejo kot bolečino, kjer »boli vse«. Zaradi občutka prenapetosti so bili v preteklosti mnenja, da bolečino spremlja mišični vnetni proces, vendar temu ni tako. Oboleli se počuti podobno kot pri gripi, spremlja ga občutek izčrpanosti in primanjkovanja energije, lahko se pojavijo težave s prebavo, s spanjem, kronični glavoboli, boleči menstrualni ciklusi, suha sluznica, preobčutljivost na vonj, zvok, svetlobo in podobno. V resnici se vsi simptomi različno odražajo pri posameznikih. Slaba stran bolezni je med drugim tudi ta, da traja dlje časa, predno zdravnik bolezen potrdi z diagnozo, saj mora pred tem izključiti vse ostale oblike revme. In prav na račun trajanja, se lahko simptomi pod nekaterimi drugimi dejavniki, kaj hitro lahko poslabšajo. Ti dejavniki so sprememba okolja, hormonalne spremembe, stres, depresija in podobno. Ko fibromialgija preide v kronično stanje se uporablja naziv »psihogena revma«. V nemalo primerih je takrat potrebna tudi psihoterapevtska pomoč.

Glede na to, da vzrok bolezni še ni poznan, lahko blažimo samo simptome. Iz izkušenj lahko povem, da zgoraj navedena trditev, da vsak posameznik na prisotnost bolečine, odreagira drugače, drži. Prav tako so odzivi individualni pri lajšanjih simptomov. Vsekakor pa velja omeniti nekaj glavnih načinov lajšanja bolečinskega stanja, pri katerih počasi ter z ogromno vloženega truda včasih bolečinsko stanje popolnoma izveni in posameznik lahko normalno nadaljuje s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi.

Tri načini za blaženje simptomov:

1. Urejene spalne navade:
Zaradi prisotnosti bolečine posameznik s fibromialgijo težko doseže globoko fazo spanca. Slednja pa je pomembna za mnoge telesne funkcije – regulacijo imunološkega in hormonalnega sistema, razvoj protiteles, regeneracija tkiva in podobno. Dobre spalne navade boste dosegli z vsakodnevno rutino: odhod v posteljo ob približno enakem času, spanje v popolni temi, dihalne vaje pred odhodom v posteljo, »odklop« od vseh motilcev spanja, kot so radio, televizija, telefoni ipd ter sprositvenimi vajami, ki bodo sprostile vaše telo in um.

2. Fizikalna terapija:
Vključitev fizikalne terapije je pomemben dejavnik blaženja simptomov, kjer pa je potrebno biti izredno prilagodljiv pri doziranju intenzivnosti. Vaje naj bodo predvsem usmerjene v raztezanje ter sproščanje, pri čemer imajo veliko težo tudi različne dihalne tehnike

3. Pozitivno razmišljanje:
Pozitivno razmišljanje je ob prisotnosti bolečine vedno oteženo, v primerih fibromialgije pa je ravno to lahko ključni dejavnik. Imejte se radi, postavite sebe na prvo mesto, soočite se z vsemi negativnimi vzorci in stopite korak naprej proti sebi.

Za bolezni pravijo, da jih je lažje preprečiti, kot zdraviti. To vsekakor velja tudi za fibromialgijo – v kolikor bi poznali njene vzroke (predvideva se, da so psihične narave). Sami sebi lahko najbolje pomagamo tako, da spremenimo način življenja in s spremembami pazimo na nivo energije in zmanjšamo bolečino.


Kakšne simptome imaš ti? 
Jih želiš olajšati? Dogovori se za prvi posvet, kjer bomo ugotovili vzroke bolečin in priporočali ustrezne rešitve.

Dogovor za prvi posvet

Vaditelj: Barbara Tavčar
Kraj: PBS Center
Pričetek: Po dogovoru

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja