Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Na posvetih in testiranjih redko srečam vadečega, ki ne bi omenjal bolečine v sklepih, pogosto je bolečina povezana tudi že z različnimi degenerativnimi procesi in resnejšimi obolenji. Človek je mlad toliko, kolikor so mladi, gibljivi in funkcionalni sklepi hrbtenice in posledično tudi vseh ostalih sklepov tvojega telesa. Prav v sklepih se pričnejo različni procesi, ki pripomorejo k propadanju hrustanca ali medvretenčnih ploščic, ko govorimo o hrbtenici. Vse te boleče vnetne procese največkrat lajšamo z zdravili, fizikalnimi terapijami in drugimi neinvazivnimi tretmaji. Na žalost pa tudi ob vseh teh pristopih kakovost življenja lahko postane slabša in omejena.

Bolečina v kosteh in sklepih je prvi znak, da živiš nezdravo

Ob rojstvu imamo 300 kosti. Z razvojem in leti se kosti zraščajo, zato jih ima odrasel človek le še 206, vsega skupaj tehtajo manj kot 10 kg. Pogosto svojim vadečim svetujem, da morajo na kosti gledati enako spoštljivo, kot na preostanek telesa. Kljub navidezno trdem tkivu, se v njem ves čas odvijajo čudoviti procesi rasti in obnove.  V kolikor se srečuješ s težavami in bolečinami (najpogosteje se bolečine pojavijo na področju hrbtenice, ram, kolen in kolkov) si najprej zastavi vprašanje, kaj otežuje procese obnavljanja kosti. Pogosto je to pretirano sedenje, premajhen vnos vitamina D3 ter ostalih pomembnih mineralov in hranljivih snovi za obnovo hrustanca, pri zdravju tvojih kosti pa ključno vlogo odigrajo tudi ledvice. Napačno, nezadostno gibanje in slabo prehranjevanje dodatno tvoj organizem obremenijo s toskini. Posledično oslabi tvoj metabolizem, z njim pa tudi procesi obnove. Slabši procesi obnove med prvimi prizadenejo kosti, saj telo razpolaga z edinstveno inteligenco in do zadnjega ščiti propadanje tvojih vitalnih organov.

Okoli 80% populacije se spopada z bolečinami v sklepih

Več ko sediš – manj se gibaš in večja je izpostavljenost različnim degenerativnim procesom. Po nekaterih podatkih naj bi za tovrstnimi težavami trpelo od 50-90% celotnega prebivalstva.

Potrebni so volja, zaupanje in vztrajnost

Pri svojem skoraj 20 letnemu delu sem se srečala z vadečimi, ki so želeli pred operativnimi posegi preizkusiti naravne metode, kot njihovo zadnje upanje. Nekateri so prišli v naš center zato, da bi se na operativni poseg dobro pripravili, na koncu pa slednji niti ni bil potreben.

Kaj se je zgodilo? Na prvem mestu so bili to ljudje, ki so resnično želeli sami sebi pomagati. Bili so disciplinirani na svojih treningih, kot tudi z izvajanjem vaj doma. Bili so motivirani, vztrajni in pokazali ogromno zaupanja vase in v naše vodstvo. Bili so pripravljeni pogledati globje v svoje telo in s tem tudi našli pravi vzrok svojih težav, ki pogosto niti ni bil fizične narave. Sprememba njihovih navad jih je tako pripeljala do bolj zdravega vsakdana, zmanjšanja in odprave bolečine.

Poleti čim bolj bosi in v vodi

V kolikor se spopadaš s tovrstnimi težavami in jih želiš zmanjšati in odpraviti ti svetujem, da s pomočjo strokovnega inštruktorja izbereš aktivnost, ki bo vplivala na tvoj kostni, mišični in kardiorespiratorni sistem, a tudi na tvoje psihično počutje. Na prvem mestu so vse vrste aktivnosti v vodi, nordijska hoja, lahkotni in prilagojeni poskoki na trampolinu (obvezno ob strokovnem vodstvu), vaja raztezanja na gravity nihalu in letvenikih, specifične vaje na bungee trakovih in vseh napravah, ki delujejo po principu vzmetenja.

V poletnem času se tudi v čim večji meri poslužuj preživljanja časa na zraku. Brez obutve si privošči hojo po pesku, travi, zemlji in na ta način s pomočjo magnetizma Zemlje, vzpodbudi procese obnove celotnega orgnizma. Vse skupaj mora biti podprto z detoksikacijo, torej prečiščevanjem telesa. In najbolj učinkovit način izločanja toksinov iz organizma je dihanje.

Vabim te, da se pridružiš programu Odlično počutje – odlično telo in pobližje spoznaš body tehniko, filozofijo ki te iz treninga v trening uči, kako odgovorno skrbeti za zdravje.

 

 

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja